Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Hogyan böjtölj tudatosan

Hogyan böjtölj tudatosan


Az ember ilyenkor szabad akaratából lemond a szilárd étel fogyasztásáról, és szervezete életenergiáját a régi lerakódások eltávolítására fordítja. 

A léböjt során meghatározott ideig csak folyadékot veszünk magunkhoz. A felhalmozódott salakanyag tulajdonképpen a szervezetben felhalmozódott savakból keletkezett só. Testünk így próbál meg védekezni az elsavasodás ellen. 

Legkézenfekvőbb salakanyagraktáraink a zsírszövet és a kötőszövet. 

Az évek alatt felhalmozódott salakanyagokat úgy képzeljük el, mint egy hagymának a rétegeit. Ezek a rétegek lassan keletkeztek, és nem várható egyetlen böjtöléstől, hogy maradéktalanul el is tűnjenek.

 

Előítéletek és félelmek 


Nem kell attól tartanunk, hogy a szervezetünk a böjt alatt hiányt szenved valamiből. Bőséges tartalékokkal rendelkezünk fehérjékből, vitaminokból és ásványi anyagokból. Erőnk is belülről jön: az átállást követő második naptól ismét erőnk teljében fogjuk érezni magunkat. 


A gondolkodás és reakciókészség átmenetileg lassabbodhat. Ez ártalmatlan dolog, de a munkában és autóvezetésben figyelembe kell venni. Keringési problémák/szédülés legfeljebb az első két átállási napon jelentkezhetnek. A böjt ideje alatt váltakozhat a közérzet, a hangulat. Ez egyenes arányban van a felszabaduló mérgek mennyiségével és azzal, hogy fogyasztunk-e elegendő mennyiségű folyadékot, ami segít a felszabaduló salakanyagok közömbösítésében. 

 

A méregtelenítés gyógyító ereje 

A böjt semmiképp sem jelent éhezést, nem egyenlő a koplalással! A lemondás nem okoz semmilyen veszteséget, ellenben fokozza a teljesítőképességet és a jó közérzetet, elősegíti a gyógyulási folyamatokat. Hatására az agyban boldogság-hormon (szerotonin) szabadul fel, a vérből és az erekből kitisztul a lerakódott zsír és mész, a belekből a többnapos mérgező maradványok. A máj regenerálódik, a bőr kitisztul, a szem újra csillog, az íriszben azonnal láthatóak a tisztulás jelei. Az egész szervezeten a megújulás lesz úrrá. A szervezet kevesebb táplálékkal is beéri, gyorsabban jóllakunk. 

A böjt jótékony hatása az életvitelre 

A böjt intenzív élményeket nyújt, tágítja a tudatot. Segít meglátni a fogyasztói társadalom túlzásait, ösztönzést ad az életstílus megváltoztatásához. Segít megszabadulni a káros szokásainktól (dohányzás, alkohol, drogok, nagyravágyás, kevélység). Tisztábban látjuk a fontossági sorrendet az életben, több felelősséget vállalunk magunk iránt. 

 

 

Hogyan böjtöljünk? 

 

A böjtölés szabályai:
A böjt alatt csak iszunk (tisztított vizet, gyógyteát, zöldséglevest, higított, friss zöldség és gyümölcsleveket). A kúra alatt naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk, hogy a salak és a mérgek kiürüljenek. Ezen túl hagyjunk el mindent, ami nem létfontosságú (gyógyszerek, élvezeti szerek). 
 

A léböjt periódusai 

 

A böjtöt megelőző 2 hétben ajánlatos a szokásosnál kevesebbet és egyszerűbbeket enni.Tanácsos gyümölcsöket és nyers táplálékot fogyasztani. 

1. fázis: 1–3. nap 

A táplálékmegvonás okozta „stressz” hatására az idegrendszer fokozott aktivitása, valamint a stresszhormonok és az adrenalin termelődése módosítja a vérkeringést, a légzést és az emésztést. 

A könnyen elérhető szénhidrátkészletek a májban, a vesékben és az izmokban glukózzá alakulnak át, és fedezik a szervezet energiaszükségletét. Ezek a gyorsan rendelkezésre álló energiatartalékok 1600 kalóriát jelentenek naponta. 

A szervezet energiaellátása a léböjt első napján 80%-ban szénhidrátokból és 20%-ban zsírokból származik. A második és a harmadik napon a zsírfelhasználás 40%-kal nő. 
 

 

 

 

2. fázis: a 3–4. naptól a 7–9. napig 

A 3–4. napon a szervezet takarékos működése megváltozik: a stresszhormon-termelés csökken, a szívverés lelassul, a vércukorszint és a vérnyomás csökken, a kiválasztó-szervek működése fokozódik. A 3. naptól a szervezet elkezdi felélni zsírtartalékait. A zsír lebontása azonban terhet ró a májra, ahol zsírsavak és koleszterin keletkeznek. 
 

Az 5–7. naptól jelentkező mérsékelt koleszterinszint-emelkedés átmeneti, mert a koleszterin aktívan részt vesz a zsírsavak előállításában. Az agy és az izomszövet csak 60-70%-ban fedezi az energiaszükségletet a zsírokból. A második szakaszban a felesleges savmennyiség egy része a bőrön át, valamint légzéssel a tüdőn keresztül választódik ki, ami a böjtölőnél jellegzetes szájszagot (acetonszagú lehelet) okoz. 


A 6-7. napon a túlsavasodás hatására fejfájás, izom- vagy reumatikus panaszok, gyengeség, vegetatív panaszok, hangulatingadozás stb. jelentkezhet, ha nem iszunk elegendő folyadékot.


 

 

3. fázis: a 7–9. naptól 
A szervezet lassanként hozzáidomul a böjt által megkövetelt feltételekhez. Állapota stabilizálódik, mihelyt az átalakított zsírsavak bekapcsolódnak az energia-körforgásba. Ebben az állapotban (hacsak a test nincs rendkívüli terhelés alatt) az életfunkciók 1-2 vagy akár több hónapon át is fenntarthatóak. 

Hogyan segíthetjük továbbá a kiválasztás folyamatát, testünket a tisztulásban? 

Béltisztítással: minden böjt fontos kiegészítője az emésztőrendszer kiürítése és megtisztítása, ami meggátolja a salak ingerlő hatását és a visszaszívódást. A vékonybelek takarítására az éhgyomorra fogyasztott savanyú káposztalé, keserűsós víz a megfelelő; a vastagbélszakaszt beöntéssel vagy colon-hidroterápiával tisztíthatjuk. 

Májpakolással: a máj kiválasztja a méreganyagokat. Amikor böjtölünk, a méregtelenítő munkát ajánlatos májpakolással segíteni, serkenteni. Ezt úgy végezzük, hogy a jobb bordaív tájékára meleg vízbe mártott kis törülközőt teszünk, amire meleg vízzel töltött tömlőt helyezünk, a tetejére száraz törülközőt. Betakarózunk, húsz-harminc percet fekve pihenünk. 

Olajos öblögetéssel: reggel egy teáskanálnyi vagy evőkanálnyi napraforgóolajjal vagy hidegen sajtolt olívaolajjal 15-20 percig öblögetünk, „megrágjuk az olajat”, majd kiköpjük. A kiköpött olaj színe fehérre, tejes kinézetűre változik. A „megrágott” olajban magas koncentrációban találhatók nehézfémek, ugyanis a száj nyálkahártyája alkalmas méreganyagok kivezetésére. 

A váltott zuhany és a száraz testledörzsölés serkentik a vér- és nyirokkeringést. 

testmozgás ugyancsak fontos feladat, mert serkenti a vérkeringést és a bomlástermékek kiürülését a szövetekből. Masszázzsal is támogathatjuk a salaktalanítást és a bőr feszesebbé válását. 
Elengedhetetlen az elegendő pihenés és alvás, mert az idegrendszernek is regenerálódásra van szüksége.

 

 

Elengedhetetlen a gondos felépítés! 

A kúra utáni evésre történő visszaállás rendkívül fontos. Összeállítására legalább annyi időt kell szánni, mint a böjtre. 

Kéthetes böjthöz tehát 10-14 nap előkészület és legalább ennyi felépítő időszak tartozik. Fokozatosan szokjunk vissza az evésre, növekvő adagban fogyasztva friss gyümölcsöt, zöldséget és nyers táplálékot. 

Miért fontos a böjt? 

Az ember a test és a lélek egysége. A test egészsége és a lélek tisztasága szorosan összefügg. A böjt nem tisztán a test dolga, amint az imádság, a meditáció sem csupán a lélek dolga. A böjt megszenteli a testet, amely a lélek otthona

A böjt irgalomra, alázatra, engedelmességre, elkötelezettségre nevel, átformál és megszelídíti a bennünk élő romboló erőket. Kiváló lehetőség a szenvedélyek elleni harcban, amelyben a cél a szív tisztasága. A böjtben felébred a szeretet, amely csodákat tud elérni, szíveket megváltoztatni. Kiürül az ember tudata, szelleme és lelke; sokkal nyitottabb lesz a Mindenható felé.

 

 

Aki nem böjtöl, az egyben annak adja a tanújelét, hogy ő már valami mással töltekezett be, de nem Istennel; aki nem böjtöl, abban jóllakik és elalszik az Isten utáni éhség és vágy, aki nem vágyakozik, az nem virraszt, és aki nem virraszt, azt alva fogja találni az érkező Vőlegény. A böjt a test kiáltása Isten után, kiáltás a mélységből, abból a szakadékból, ahol a legmélyebb sebzettségünkkel és beteljesületlenségünkkel találkozunk, és ahol engedjük mindezt Isten mélységeibe hullani. A magunk mélységében ugyanis Istennel találkozunk. Erőtlenségünk mélysége Isten mélysége után kiált: ’abyssus abyssum invocat’ – örvény az örvénynek kiált. 

(Anselm Grün: Böjt – Test és lélek imája) 

 

 

 

A böjt a szív egy állapota, és nem arról szól, hogy a testet sanyargatom. A böjtölés alatt a Forrásunkhoz fordulunk és ráhangolódunk. Naponta legalább 10 %-al igyekszünk a saját rezgésünket emelni általa. A böjt egyben annak a szándékunknak is a jele, hogy képesek és készek vagyunk megtisztulni kívül és belül egyaránt.  

 

A böjt egy rendkívül hatásos módja annak, hogy integráljuk a spiritualitást az anyagi világunkban. Lehozzuk a földi életünkbe a lelki síkokat, sárba gyúrjuk és gyakorlattá tegyük azokat. Más szóval: elinduljunk az úton, amelyet az új karma sokkal jobban támogat ettől az évtől, és amely nélkül ezután kellemetlen lehet az élet. Ez az út nem más, mint az integráció útja, a lelki és anyagi világok ötvözéséé.

 vissza