Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Élvezd a csönd pillanatait

Élvezd a csönd pillanatait


Egy nap néhány látogató érkezett az öreg szerzeteshez, hogy kikérdezzék arról, mi az értelme az életben a csöndnek, és a meditációnak. 

A szerzetes odalépett kúthoz és felkavarta a vizét. Így szólt a látogatóihoz:  - Nos, mit láttok, ha belenéztek a kútba?

Nem látunk semmit! - válaszolták amazok. Egy kis idő elteltével a szerzetes ismét arra kérte a vendégeit, hogy tekintsenek a vízre: - Nos, most mit láttok? A látogatók ismét lenéztek a kútba és így válaszoltak: - Most már látjuk önmagunkat.

Úgy van – bólintott az öreg. Amikor felkavartam a vizet, nyugtalan volt a felszíne. Most nyugodt és megláthatod önmagadat. A csöndnek és a meditációnak ez a tanítása.

 

 

Ismét eltelt egy kis idő, és a szerzetes megint arra kérte a vendégeket, hogy tekintsenek mélyen a kútba.  - Nos, és most mit láttok? 

Most már látjuk az apróbb dolgokat, a falevelek alakját, és a csillagok ragyogását is a víz tükrében.

Ekkor a remete halkan így magyarázott:  - A csönd, és a meditáció végső tanítása ez: amikor elég hosszú ideig várakozol, amikor lecsendesíted lelked, és elméd nyugtalan vibrálását, akkor megértheted a mindenség okát, láthatod a körülötted élő világot, a rendet, ráeszmélhetsz a részletekre, és egyszerre csak minden értelmet nyer.

 

Amikor a stressz teljesen elborít és a nyugtalanság az egeket veri a lelkedben, engedj magadnak néhány üdítő percet a csöndben! Megérdemled! vissza