Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Hiányelvűség kontra növekedés motivált élet

Hiányelvűség kontra növekedés motivált élet


Végtelenül fájdalmas a lét, amelyben a vágyakat a hiányok szülik! A hiány megtapasztalása nem csak anyagi lehet, de szellemi, lelki, és érzelmi természetű is. 

Amikor valaki hiánymotiváltan él, amikor a vágyai alapvetően a hiányaiból fakadnak, és az alapján szervezi az életét, akkor őt a hiányai teljességgel beborítják. Az élete semmi másról nem szól, mint egy vesszőfutásról, hogy hogyan tudná a hiányait valahogy pótolni, vagy betölteni. A problémát az szokta okozni, hogy a hiányaink és az azokból fakadó sérüléseink teljesen vakká tesznek minket. Elveszik a józan eszünket, és pont azt lehetetlenítik el, amire annyira vágyunk. A hiányaink pótlására tett erőfeszítéseink sajnos minduntalan a semmibe vezetnek. 


- Anyám nem szeretett eléggé, a feleségemnek kell pótolnia majd mindazt… 
- Azért keresek valami munkát, mert pénzhiánnyal küzdök… 
- Elvégzem még ezt a sulit is, mert így legalább kapok némi elismerést a munkahelyemen… 
- Nem lelem a lelki békét, jósnőhöz igyekszem, majd megmondja mi jó nekem… 

Felismerünk ezekből néhányat és tudnánk folytatni a sort? 
 
Amikor azonban valaki növekedésmotiváltan kezd el élni, akkor a hiányok őt nem lepik el, nem döngölik őt a földbe, és nem kötik gúzsba a kezeit. Betölti őt mindaz, ami őbenne mélyebb vágyként és hosszú távú célként él. 

- Igaz, hogy édesanyám nem tudott úgy szeretni, ahogyan az nekem a legmegfelelőbb fejlődést biztosította volna, de megacélosított. Viszont ott az a lány, aki tetszik, nekem, akivel élni szeretnék, és akit boldognak szeretnék látni. Hát megteszem a boldogságunkért, ami tőlem telik… 

- Nagyon szeretnék mások egészségügyi problémáján segíteni. Szeretem az embereket és imádok velük beszélgetni. Belefogok egy táplálékkiegészítő-forgalmazásba, ott biztosan meglelem az örömöm. Pénz is áll majd a házhoz… 

- Szeretnék végre többet tudni az ember természetéről. Beiratkozom pszichológia szakra, hogy végre belefeledkezhessek abba, amire mindig is vágytam… 

- Napi rendszerességgel karban tartom a lelkem, meditációval, szemlélődéssel, pozitív gondolatokkal, hogy a kellő időben a belsőmből tudjak döntéseket hozni és nem a perifériáról, ahol az egó, és a gőg motivál. 
 
 
Két ember áll előttem. Ember-ember, hiányok-hiányok, vágyak-vágyak, szükségletek-szükségletek, célok-célok, de két teljesen más élet. Az egyiket éppen ellepte valami, és szó sincs arról, hogy ő szabadon tudna vágyakozni. A másik szabadon vágyakozik, valami folyton-folyvást betölti, és emeli őt. A hiányokból értelmes célok, az értelmes célokból siker és növekedés fakad. 

Nagyon sokan, akik a hiányaik és a sebzettségeik által élik át a legtöbb vágyat és ezek után a vágyak után mennek, valójában olyan hiányokat szeretnének bepótolni, amelyek nem pótolhatók be. Ebből újabb és újabb csalódás, rengeteg vita, veszekedés, újabb konfliktus és kiábrándultság fakad. 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy dédelgetjük-e tovább a hiányok okozta sebeinket, avagy végre elsiratjuk a hiányainkat és megtalálunk egy nálunknál magasabbra mutató célt. Ezek a vágyak már más természetűek, betöltenek, felemelnek, motiválnak és növekedhetünk általuk…
 
 


vissza