Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Ítéleteid valójában a félelmeid, az elengedetlenséged, és a feszültséged álarcai

Ítéleteid valójában a félelmeid, az elengedetlenséged, és a feszültséged álarcai


Figyeld meg azt a számtalan módot, ahogyan a szorongás, az elégedetlenség és a feszültség egy-egy felesleges ítélet formájában felmerül benned – önnön valója leplezéseként és a MOST tagadásaként.

 

A modern civilizáció embere attól a pillanattól, hogy kinyitja reggel a szemét folyamatos ítélkezési kényszert érezve – szóban vagy gondolatban – reagál a világára. 

 

„Micsoda egy ködös reggelre ébredtünk, tiszta depressziós az ember tőle! Természetesen nyúlós a zsemle, hideg a kávé. Tömött a busz és bután néznek az emberek a korai járatokon. Persze nem megy a lift. Ez már csak egy ilyen hanyag cég, ahol én dolgozom és az a tésztaképű főnök megint majd osztja az észt egész nap. Hogy néz ki az az ember? Nem is értem! Csóró az egész világ, szegénység és válság mindenütt. Persze a dúsgazdag tulaj a ház előtt parkol a vadiúj Jaguárral! Pedig mekkora egy idióta! Nekem persze a töredéke sem kerül. Már megszoktam. Én egy ilyen lúzer vagyok…. Itt jön a szomszéd iroda titkárnője, na, jól néz ki ma megint. Egy utcalány hozzá képest, tisztességes úrilány… Stb.stb.stb.” És még csak reggel 8 óra van... 

 

Szinte már elképzelhetetlen az európai társadalmakban az ítéletmentes létezés. Ezt diktálja a társadalom, a politika, a gazdaság, a reklámok, a televízió, az internet, és még sorolhatnám. Furán tekintünk a keleti népek higgadt szemléletmódjára és arra a bölcsességre, amellyel a külvilág reakcióit és drámáit kívül rekesztik önmagukon. Íme, egy tanmese: 

 

Hakuin, a zen mester, egy japán városban élt. Nagy megbecsülésnek örvendett. Sokan keresték fel, hogy meghallgassák spirituális tanítását. Szomszédjának a tizenéves lánya egy nap teherbe esett. Amikor erre fény derült, dühös szülei szidalmazva faggatták az apa kilétéről. A lány végül azt mondta, hogy a gyerek Hakuintól, a zen mestertől származik. A dühöngő szülők erre átrohantak Hakuinhoz, s üvöltözve és vádlón elmondták, lányuk bevallotta, ő a gyermeke apja. Hakuin csak ennyit mondott: „Így lenne?” 
 

A botránynak híre ment a városban és a környéken. A mester jó híre odalett, ám őt ez nem zavarta. Immár senki sem kereste fel. Nem bánta. Amikor a gyermek megszületett, a lány szülei átvitték Hakuinhoz. „Te vagy az apja, hát tessék, gondoskodj róla!” A mester szeretettel gondoskodott a gyerekről. 

Egy év múlva a lány szégyenkezve vallotta be szüleinek, hogy a gyermek apja valójában az a fiatalember, aki a hentesüzletben dolgozik. A szülők irulva-pirulva keresték fel Hakuint, hogy kimagyarázkodjanak, és a bocsánatáért esedezzenek. „Borzasztóan sajnáljuk. Azért jöttünk, hogy visszavigyük a gyereket. A lányunk bevallotta, hogy nem ön az apja.” Hakuin mindössze ennyit mondott: „Így lenne?”, és átnyújtotta a csecsemőt. 

 

"Így lenne?” válaszával a mester tökéletesen azonosan reagál hazugságra és igazságra, rossz hírre és jó hírre. Engedi, hogy a pillanat formája – az akár jó, akár rossz – olyan legyen, amilyen, s így ő nem válik az emberi dráma szereplőjévé. Számára csak ez a pillanat létezik, és ez a pillanat úgy van, ahogy van. Az eseményeket tehát nem teszi személyessé. Ő senkinek sem az áldozata. Teljesen egy a történéssel, ezért annak többé már nincs fölötte hatalma. 

Csak akkor vagy kiszolgáltatva a történésnek, és csak akkor szabja meg a világ, hogy boldog vagy-e vagy boldogtalan, ha ellenállsz annak, ami történik - állítja Eckhard Tolle. 

A csecsemő szeretetteljes gondoskodást kap. Az ellent nem állás ereje a rosszat jóra fordítja. Hakuin – mindig épp azt téve, amit a jelen pillanat igényel – átnyújtá a csecsemőt, amikor annak jön el az ideje. 

Képzeld el röviden, vajon az ego hogyan reagált volna a kibontakozó eseménysor egyes fázisaiban! 

Türelmes gyakorlást kívánok az ítéletmentességhez! 
 vissza