Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Jön a böjti időszak, vesd le a farsangi álarcot

Jön a böjti időszak, vesd le a farsangi álarcot


A farsang időszakát éljük, amely az évkörben mindig is egy vidám ünnep.  Az emberek a Föld szinte minden táján álarcokkal, fátylakkal, maskarákkal maszkírozzák el magukat.

 

A farsang ünnepét a  negyven napos böjt követi, amelynek záró dátuma március 21. a tavaszi napéjegyenlőség.

 

Tisztában vagyok azzal, hogy most sokan felhördülnek, hiszen a farsangot hamvazószerdáig szoktuk tartani, és Húsvét ünnepéhez illeszkedik.

 

A Húsvét idejét az Egyház állította be, Kr. u. 325-ben, a Niceai zsinaton. A Húsvét dátuma nagy vonalakban bár egybeesik az évkör természetes sajátosságaival, de nem pontosan illeszkedik rá, mivel mozgó ünnep. Ezért engedd meg Kedves Olvasó, hogy feltételezni merészeljem azt, hogy Krisztus kora előtt élő archaikus népek életének is része volt a megújhodás, és az újjászületés.  Az évkör népszokásai pontosan mutatják az ő hagyományaikat. Ezek vizsgálatára hívlak most el.

 

December 25-én megszületik az Ember, akinek személyében ma Jézust tiszteljük.  A gondolatmenet kedvéért azonban, kérlek, játssz el most azzal a gondolattal, hogy ez az Ember, Te magad vagy.

 

A karácsonyi, születési ünnepsorozatot a farsang követi.  Belegondoltál-e már abba, mit is csinálsz farsangkor? Álruhát öltesz, elmaszkírozod magad, akár kifordulhatsz önmagadból, táncolhatsz, hangoskodhatsz, olyasvalakinek mutathatod magad, aki nem is vagy, miközben tisztában vagy azzal, hogy amit éppen átélsz, az csak egy átmeneti időszak, és eljön a pillanat, amikor az álarc lehull.

 

Az ember a földi fejlődése útján, kizárólag a földi „játszótérre” jellemzően, egy titokzatos élmény kíséretében éli az életét. Ez az élmény nem más, mint a Nagy Egységtől való elkülönültség érzése, az illúzió, hogy egyedül lennénk, elválasztva a többiektől. Én, én vagyok. Te, te vagy. Maximum, csak társak lehetünk egymásnak.

 

 

Ez az elkülönült énkép, nem más, mint maga az EGO, aki folyamatosan meg akarja magát határozni külön is, és valljuk be, a legtöbb esetben fájdalmas tapasztalásokat eredményez. Azonosulni vágyik formákkal, teljesítményekkel, magára rángat idegen álarcokat, szerepeket játszik, elbújik a forma mögé. Alacsony szinten tartja magát az Embert.

 

Az emberi megvalósultság, ezzel szemben, akkor kezdődhet el, ha tudatosságodnál fogva rádöbbensz, hogy az EGO élményére csakis azért van szükséged, hogy felismerhesd végre:  az Egységben leled meg az igazi otthonodat. Nekilátsz lebontani magadról a fátylakat, az álarcokat, szerepeket, maszkokat…

 

A farsang időszakában az évkörben nem mást játszunk el, mint az EGO szerepeit, amelyet egy szép napon elkezdünk lefejteni magunkról, méghozzá a megtisztulás időszakában. Az ősi megtisztuló böjti időszak nem az egyház által meghatározott nagyböjt, hanem az Új Ember fogantatását, vagyis a március 21-ét megelőző negyven nap.

 

Gyönyörű néphagyomány, március 21. környékén, összemosódva immár a húsvéti szertartásokkal, a fogantatás ünnepe. Ennek szimbólumaként a fiúk vízzel öntöznek (spermium), a lányok cserében tojást adnak (petesejt), hogy megfoganhasson a fejlődés spiráljában, a megújult fejlettebb Ember.

 

Nos, lássuk csak mit érdemes március 21. előtti negyven napban végezni:

 

Ha felismered az évkör farsangi hagyományaiban az EGO harcát, játszmáit, majd a böjtben az EGO-tól való megszabadulás lehetőségét, ugye érzed Kedves Olvasóm, hogy a böjt, nem csak kifejezetten a húsevés mellőzését jelenti majd a számodra? Sokkal inkább egy önmagad fölött aratott győzelemről szól, amely mindannyiunknál más, és más lehet. Természetesen benne lehet, sőt kötelező eleme a test megtisztulása is, vagyis a függőséget okozó élelmiszerektől való tartózkodás. Mihez kéne erő, ha nem a rabságban tartó dolgok fölötti győzelemhez?

 

Például én magam nem fogyasztok húst. Ezért a böjt, ha csak a hústilalomra vonatkozna, egyáltalán nem okozna  számomra nehézséget. Vagyis nem dolgoznék magamon eléggé, ha csak erre figyelnék. Könnyű lenne a dohányzást is elhagynom, hiszen nem dohányzom. Tehát olyasmit kell keresnem, amely állhatatos, kitartó munkát, és lemondást követel tőlem, a fejlődésem érdekében.

 

Ma már tudjuk pontosan, hogy a ránk száradt EGO pikkelyek, vagyis a téves önhiedelmeink lebontása, sajnos fájdalommal jár. Csakis az erős, önfegyelemmel bíró, és a célt pontosan látni tudó emberek képesek a legyőzésükre.

 

Nem csak a test tisztítása tartozik a böjt  témakörébe, hanem alapból a rossz szokásainknak való hátat fordítás is. Olyanoknak például mint a negatív gondolkodás, ítélkezés, a türelmetlenség, a szeretetlenség, a könyörtelenség. Bevezethetsz helyettük új szokásokat. Például napi rendszerességgel fordulhatsz többet a lelked felé, meditálhatsz, imádkozhatsz, tanulhatsz, többet edzhetsz, vagy akár többet pihenhetsz. Attól függően hol voltak a gyengéid.

 

Mit kaphatsz azáltal, ha megérted ezt a folyamatot, és nekilátsz az olvasztótégelyben kiégetni magadból lényed legnemesebb önvalóját?

 

Negyven nap után megszülethet az Egység. Az Új Ember tisztán állhat a formák világa elé. Kezdhet új vállalkozásba, kapcsolatai felfényesítésébe, egy könyv megírásába, otthona megújításába. Biztosra veheti, hogy a csillagok fényüzenete kedvezően befolyásolja minden megfogant kezdeményezését.

 

Számolj egy kicsit! Március 21-től december 25-ig, pontosan 9 hónap telik el. Egy ember megszületéséhez is ennyi időre van szükség. Kérdezd meg önmagadtól, vajon hajlandó vagy-e a Föld természeti törvényeihez és Igazságához mérten élni az életedet, hozzájuk igazodni, belőlük erőt nyerni? Ha igen a válaszod, akkor az előttünk álló időszak támogat Téged ebben.

 

Tudatos farsangolást, és áldott böjtölést kívánok Neked!

 

Holló-Szabó Juliannavissza