Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Kövesd a folyó példáját

Kövesd a folyó példáját


Ez a történet egy fiatal harcművész-tanoncról szól, aki egy nagynevű, idős mester kezei alatt tanult.

 

Egy nap a mester, a kolostor udvarán sétálva figyelemmel kísérte tanítványai edzését. Észrevette, hogy egyikük különös zavartsággal, erőszakosan próbálkozik a technika helyes elsajátításával, ezzel zavarván az edzés menetét. A mester érzékelte az ifjú növendék feszültségét, így odalépett hozzá, s kezét a vállára tette.

 

- Mi a probléma? - kérdezte a mester

- Sajnos magam sem tudom. - Válaszolt a tanítvány. - Oly mindegy hányszor, és milyen erősen próbálkozom, képtelen vagyok a gyakorlat tökéletes elsajátítására.

 

Majd a mester így szólt.

 - Mielőtt abba fektetnéd a figyelmed és erőd, hogy tökéletesen vigyél véghez valamit, előtte meg kell tanulnod elsajátítani a belső harmónia művészetét. Jöjj velem, elmagyarázom.

 

A mester és tanítványa elhagyták az udvart, majd egy erdei tisztáson átkelve, egy folyóhoz vezette a diákot.

 

- Vess egy pillantást eme folyóra! A folyam útját sziklák torlaszolják el, ám az mégsem próbál feszültséggel és erőszakkal nekicsapódni. Gyöngéden és elegánsan járja körbe a sziklák vonalait, majd tovább folytatja útját. Kövesd a folyó példáját, és megismered a harmónia lényegét.

 

A tanítvány megfogadta a bölcs öreg tanácsát. Következő alkalommal, amikor a mester ismét sétára indult, figyelvén diákjai edzését, észrevette az ifjú diákot, akinek többé semmi akadály nem vonta el a figyelmét, és kiemelkedvén a többiek közül, tökéletesen hajtotta végre a gyakorlatot.

 

Ősi zen tanítás 

 

 

Gyakran járunk úgy, hogy az élet elkerülhetetlen akadállyal, problémával állít szembe minket. Ám ahhoz, hogy ezen akadályokat legyőzzük, el kell sajátítanunk azt az eszközt, melynek segítségével, kezelni tudjuk a helyzeteket. Ez az eszköz nem más, mint a legbölcsebb út, a benned élő béke és harmónia tudatos előidézése, s nem az erőszakos, ego vezérelte hozzáállás a probléma megoldásához. vissza