Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Minél kifinomultabb az érzékenységed, annál hamarabb jut el hozzád az információ

Minél kifinomultabb az érzékenységed, annál hamarabb jut el hozzád az információ


Rendkívül érdekes lehet a saját szempontunkból, hogy milyen hamar ismerjük fel a rezgés formájában érkező non-verbális információkat. Minél előbb nyugtázunk és fejtünk meg egy benyomást, annál kifinomultabbá válik a tudatos érzékenységünk. 

Feltámadhat bennünk a kíváncsiság, vajon milyen behatások érik a testünket a nap folyamán és vajon miféle rejtett információkon, vagy benyomásokon alapulnak gyors és sorsfordító döntéseink? 

Miért hagytuk abba hirtelen a munkát, és döntöttünk úgy, hogy lebonyolítunk néhány ügyet? Miért hívtuk vissza előbb az egyik telefonálót, mint a másikat? Miért beszéltünk kimérten valakivel, akivel eddig nyájasan szoktunk viselkedni? Miért érezzük azt, hogy egy vadidegen ember szimpatikus, vagy éppen ellenkezőleg, nem élvezi a rokonszenvünket? 

Nézzük meg, ki tudjuk-e annyira tágítani az érzékelésünket, hogy felismerjük azokat a rejtett erőket vagy tényezőket, amelyek komoly hatással vannak ránk. Ha észrevesszük azt, amit észre kell vennünk, olajozottá tudjuk tenni az ’információtól a megfelelő tettig’ körforgását. 

Amikor testünk rezgés formájában szerzi a non-verbális információkat a környezetéből, a rezgés addig erősödik, amíg végül tudatosan felismerjük és megtesszük a szükséges lépéseket. Gyorsan tanulható az a képességünk – hiszen mindig is sajátunk volt, csak feledésbe merült –, hogy lelkünk apró detektoraival feltérképezzük a környezetünk és a magunk belső motivációit. Ezek mind-mind apró rezgések, benyomások, és érzetek formájában jutnak el hozzánk. Amennyiben figyelmesen és őszintén analizáljuk a jeleket, nagy eséllyel hozhatunk helyes döntéseket.

 

 

Vannak időszakok, amikor átmenetileg érzéketlenné válunk, mert túl sokat időzünk a bal agyféltekénken, túl sokáig koncentrálunk egyvalamire, vagy a testünkön kívül helyezkedünk el. A lelkünk azonban beszél hozzánk, és ha fontos információról van szó, addig nyaggat minket, amíg az információ el nem jut hozzánk. 

Tegyük fel, hogy felidegesítettük magunkat a munkahelyünkön, és rosszkedvűen érünk haza. Elsiklottunk a kezdeti jelek fölött, amelyek azt üzenték, hogy nem lesz jó vége, ha ennyire túlterheljük magunkat, vagy hogy nem egészséges hosszú időn át neonfényben dolgozni, avagy nem kellene belemenni a hisztériás kolléganőnk hatalomharc-ízű játszmáiba. Mivel nem vettük az üzenetet, és nem tettünk semmit, hogy enyhítsünk testünk és lelkünk gyötrelmein, úgy felhalmozódott bennünk a feszültség, hogy migrén formájában jelentkezik bennünk. 

Ha nem nyugtázzuk és ismerjük fel azonnal lelkünk nagyon finom rezdüléseit, az információ egyre élesebbé és sürgetőbbé válik. A test először csak suttog, azután megköszörüli a torkát, bekopog, aztán már dörömböl, majd végül ránk töri az ajtót. A finom görcsök feszültséggé, fájdalommá, krónikus betegséggé, rokkantsággá, végül traumává, vagy balesetté növik ki magukat. Minden fájdalom mögött egy-egy meg nem hallott lelki vagy testi üzenet rejtőzik.

 

 

Hogyan tudjuk újraéleszteni és kifinomítani azt a fantasztikus képességünket, amely évezredek óta a mienk?

A felfedezéshez legelőször is HAJLANDÓSÁG szükséges. A hajlandóságot sajnos, nem lehet tanítani, így meg sem kísérlem. Vagy van nekünk olyan, vagy nincs. A folytatás azok számára lesz inkább érdekes, akik úgy válaszoltak, hogy nekik VAN hajlandóságuk a felfedezésre! 


Másodsorban időről időre érdemes kirekeszteni a világ harsogását az életünkből. Csak a csöndben és a JELENLÉTBEN tudjuk újra megtapasztalni a testünk és lelkünk egységét. 

Harmadsorban meg kell ígérnünk magunknak, hogy őszinték leszünk magunkkal szemben. Bevalljuk még azt is, ha netán gyengeségeink motiválnának éppen, és ha igen, akkor azonnal meg fogunk magunknak bocsátani miattuk. Ezt követően fogadalmat teszünk arra, hogy még abban a szent pillanatban el kezdjük keresni a módját, hogyan javíthassunk a helyzeten, vagy kiköszörülhessük a csorbát. 

E három alapszabály betartása nélkül ritkán számíthatunk jó eredményekre.

 

 

Hogy próbát tehess, érdemes a következő kérdésekre önmagadban válaszolnod. Figyeld a gondolataidat, a gondolatok következtében felmerülő érzeteket, benyomásokat és információkat. Mind üzenni fognak neked valamit. Elsősorban azt, hogy mit kerülj el, hol és mivel tölts több időt, hogyan légy tudatosan érzékeny arra, mit érzel, és hol változtass magadon, vagy a környezetedben. 

  • Sorold fel azokat a dolgokat, vagy személyeket, amik, vagy akik kihoznak a sodrodból! Miért? Mi az oka? Csak őszintén! 
  • Sorold fel azokat a dolgokat, amelyek mélyen megérintenek, vagy szorongással töltenek el! Miért? 
  • Sorold fel azokat a dolgokat, amelyeket egyelőre, másokban látsz megtestesülni, de te is szeretnél elsajátítani! 
  • Sorold fel azokat a dolgokat, amelyek iránt, mások szerint érzéketlen vagy! Miért? 
  • Éld át gondolatban a kellemes és szép élményeidet! Figyelj az érzetekre! Készíts belőlük albumot gondolatban. 
  • Gondolkozz el azon, milyen hamar érzékelsz feszültséget, vagy fájdalmat! 
  • Mire vagy érzékeny a külső, környezeti hatások közül (fény, nedvesség, színek, ételek, csúnyaság, hőmérséklet, zaj, magasság)? 
  • Gondolkozz el azon, hogy a mai nap folyamán milyen non-verbális információk, benyomások értek téged, amelyek üzeneteket hordoztak a számodra pl. az utcán, a buszon, egy telefonbeszélgetés alkalmával, egy film kapcsán, egy újságcikk nyomán, a munkahelyeden a kollégák irányából, belső indíttatásból stb. 
  • Melyek a legdominánsabb érzékszerveid? Melyeket szeretnéd fejleszteni?

 

 

Ha mindezekre a kérdésekre őszintén megadtad magadnak a választ, nagyjából sejted, melyik az a képességed, amelyről beszélünk. Odafigyelés, szemlélődés, csend, őszinteség, és belső vágy szükséges a gyakorláshoz. 

Engem felvillanyozott a lehetősége annak, hogy bár a világ még olyan, amilyen, de ha szeretném, akkor egy apró gesztussal javíthatok rajta – mondjuk, nem megyek bele egy fölösleges szócsatába valakivel és így megkímélem mindkettőnket a feszültségtől. Vagy szebbé varázsolom a környezetemet, a házamat, még az utcafrontot is, hiszen tudom, hogy a szépség és a tisztaság jó érzetet kelt még a járókelőkben is. Erőt és kedvességet, mosolyt küldök az emberek felé, hogy érezzék kellemesen magukat, és fogadhatom mások nyitottságát! De önvédelemből megérezhetem ugyanakkor néhány személy durva energiáit és manipulációs hajlamait is, amire azután felkészülhetek, és megfelelően reagálhatok – kitérhetek előle, de tompíthatom a hatását a megfelelő kommunikációval. 

Nagy ez a hatalom, az egyik legértékesebb, amit ember kaphatott! Tudatosítsd és tedd kifinomulttá magadban e képességedet és gyakorolj szorgalmasan! vissza