Holló-Szabó Julianna

Tudatosságfejlesztő tréner-előadó, életút-vezetési tanácsadó

+36 20 589 2766
Pap Boglárka vezetői asszisztens
Kérdezz tőlünk bátran!
Főoldal > BLOG > Örvendj az apró dolgoknak is

Örvendj az apró dolgoknak is


Legtöbbünk idegeskedik, ha maradnak a nap végére olyan elintézendők, amelyeket nem tudtunk teljesíteni. Egy belgyógyász ismerősöm legutóbb arról panaszkodott, hogy ő már korán reggel rossz hangulatban kel, mert már amire beér a kórházba és az íróasztalához jut, tudja, hogy a nap nem lesz elegendő minden ügyének az elintézésére. Nem is beszélve az örömökről, amikről már jó korán reggel le kell mondania, mert tudja, hogy úgysem lesz rájuk ideje. 

Röviden elmeséltem neki, hogy magam hogyan tanultam meg a szorongást hátrahagyva, örülni legalább annak, amit elintéztem. Ugyanez a szokás segített abban, hogy jobban figyeljek arra, mi zajlik a környezetemben és hogy meglássam a szépet, még a munka dandárja idején is. Egy kis történet inspirált a megoldásra.

 

Volt egyszer egy bölcs, öreg parasztember, aki minden reggel tíz szem tarkababot rakott a bal nadrágzsebébe. Ahogy a hajnal pirkadt, megreggelizett. Reggeli után, mert az nagyon ízlett neki, egy babszemet rakott át a jobb zsebébe. Útra kélt, hogy fölszedje a krumplit a földjéből. Útban a földjei felé találkozott egyik szomszédjával, akivel néhány kedves szót váltottak. Ismét kivett egy tarkababot a bal zsebéből és áthelyezte a jobba. A földjein egész álló nap krumplit szedett, betakarította a termést. Mivel bőséges eredményt hozott az aratás, ezért két szem bab vándorolt a jobb nadrágzsebbe. Este, hazafelé csodálatos madárdalra lett figyelmes, amit egy ‚babszemnyire’ értékelt. Lefekvés előtt megszámlálta a jobb zsebében talált babokat. Minden egyes szem a mai nap valamelyik szép élményére emlékeztette. Boldogan aludt el. Sőt tette ezt akkor is, ha aznap csak egyetlen babszem árválkodott a jobb zsebében.

 

Néhány évvel ezelőtt tényleg egy kis zacskó fehérbab volt nálam, és rendre kivettem a tüllzacskóból egy-egy szemet, ha arra érdemes esemény történt.Ha valami szépet éltem meg, vagy amikor sikerült elintézettnek tekintenem egy ügyet. A babokat egy apró, ezüst orvosságos szelencében gyüjtögettem a táskám másik sarkában. Este, lefekvés előtt megszámoltam őket. Jót tett a számvetés elalvás előtt. Örültem annak a rengeteg eseménynek, ami büszkeséggel, vagy jól eső érzéssel töltött el. Amikor az ember azokra a dolgokra koncentrál, amelyeket elintézett és derűt hoznak az életébe, egy intenzív inspirált állapotba kerül, amellyel még több erőt generálhat önmagának és folytathatja a jól megkezdett munkát másnap. 

Ma már a határidőnaplómat használom ugyanerre. Húzom a strigulákat és hetenként mennyiségi célt tűzök ki. Szabályosan vadászom a kellemes és a hasznos pillanatokat, hogy felülmúljam az előző heti teljesítményt! Így pedig nem marad sok hely a nehézségeknek és a lehangoló pillanatoknak! El is kerülnek rendre, mert érzik, hogy semmi keresnivalójuk a környezetemben! Senki nem figyel oda rájuk, így már réges régen feladták az erőlködést!vissza